‘Fırtına’ sonrası G7

Posted by

Aşırı sağın fırtınalı zaferine sahne olan AP seçimlerinden birkaç gün sonra, İtalya’da başlayacak G7 Zirvesi, Ukrayna savaşı, Ortadoğu’da ateşkes, yasadışı göç, yapay zeka gibi konuları tartışacak.

Dünyanın sanayi açısından en gelişmiş 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Zirvesi, İtalya’nın Puglio bölgesindeki Borgo Egnazia’da başlıyor. Aşırı sağın fırtınalı zaferine sahne olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden hemen birkaç gün sonra başlayacak olan 3 günlük sürecek zirveye, yine bu seçimde başarılı sonuçlar elden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni başkanlık edecek. Zirveye katılan liderlerin masasında, Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’da ateşkes süreci, yasadışı göç, Afrika kıtasının kalkınması, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi konular olacak.

İlk oturumda, sanayileşmiş ülkeler ile Afrika kıtası arasındaki ilişkiler ele alınacak. Bununla birlikte iklim değişikliği ve kalkınma programlarının finansmanı, yasadışı göçle mücadele konusu da yine ilk oturumun konuları arasında. İkinci oturumdaysa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze’de ateşkes ilan edilmesi yönündeki kararını değerlendirecek olan G7 liderleri, Akdeniz havzasındaki son gelişmeleri de konuşacak, enerji konusunu da gündemlerine alacak.

AP seçimleri

G7 dönem başkanlığını üstlenen İtalya Başbakanı Meloni, geçtiğimiz hafta sonu AP seçimlerinden zaferle çıkan liderlerden biri. Dolayısıyla kendinden emin ve rahat bir ev sahipliği yapması bekleniyor. Ancak misafirlerinin tamamı öyle değil.

Nitekim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, seçimlerde hezimete uğradı. Herkesi hayrete düşürecek şekilde “yıldırım erken seçim” kararı alan Macron’un, Scholz’la birlikte hem AP seçimlerinin sonucunu hem de AB kurumlarına yansımalarını ele alması bekleniyor. Keza, erken seçim kararı alarak siyaseten zor durumda olan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın da seçim sürecindeki ABD Başkanı Joe Biden’la birlikte seçmenlerinin gözündeki “dünya lideri imajını pekiştirme çabasına” girmesi bekleniyor.

Farklı öncelikler

Zirvenin ikinci gününe ise, Rusya-Ukrayna savaşının damga vurması bekleniyor. Fransa, Almanya ile İngiltere, Rusya’ya ait olan ve sadece AB ülkeleri değil, aynı zamanda G7 ve G20 ülkelerinde dondurulmuş kamu varlıklarının Ukrayna’ya yardım için kullanılmasına karar verilmesini talep edecek. Fransa ve Almanya, AB dönem başkanlığını üstlenen Belçika ile birlikte Brüksel’de 27’ler nezdinde bu yönde bir prensip kararı aldı. Ancak bu kararı G7 ve G20 ülkelerine genişletmeyi hedefleyen İngiltere, Fransa ve Almanya, konuyu zirve sonuç bildirgesine dahil etmeye çalışacak.

Aynı düşünceyle, Çin’in sanayii ve bilişim şirketlerine verdiği iddia edilen sübvansiyonların yanı sıra haksız rekabete neden olan uygulamalarını gündeme getirecek olan ABD Başkanı Joe Biden’ın, bu alanda Pekin’e yaptırım uygulanması talebi de, liderlerce değerlendirilecek.

Türkiye’den destek beklentisi

Dönem başkanlığını üstlenen İtalya Başbakanı Meloni’nin kişisel tasarrufuyla davet edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, zirvenin ikinci günü hitap etmesi bekleniyor. Dönem başkanlığına yakın kaynaklar, AP seçimlerinde yeni bir zafere imza atan Meloni’nin, G7 üyesi olmayan ancak dünyada ve kendi bölgelerinde demokratik sınavları başarıyla geçmiş liderlere yüzünü çevirmek istediğini dile getiriyor.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi, Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei’ye, G7 ülkelerinin politikalarını destekleme ve yardım fırsatı verileceği dile getiriliyor. Gerek yasadışı göçle mücadele gerekse Afrika’da kalkınma ve iş birliği fırsatı, Ortadoğu’da barış ve istikrarın tesisi konularında Türkiye’nin de katkı ve desteklerini talep edecek olan G7 ülkeleri, ticaret ve ekonomik iş birliğini de pekiştirmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumu, Afrika’daki nüfuzu, Akdeniz ve Balkanlar’daki yeri dolayısıyla, G7 üyeleriyle Akdeniz arasında başat ülke konumundaki Türkiye’nin, G7 ülkelerine vereceği destek önem taşıyor. Keza Papa Françesko ile yapay zeka konusunu ele alacak olan liderler, ekonomi ve yatırım açısından geleceği teşkil eden yapay zeka konusunda Papa’nın da deyim yerindeyse “ruhani desteğini” talep edecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir